....MESSWEIN

Der Göttweiger Messwein ist im Benediktinerstift Göttweig seit Jahrhunderten eine Institution. Er wird als trockener Leichtwein vinifiziert.

VINIFIKATION

Von einer naturfreundlichen Weingartenpflege bis zur Behandlung und Pflege der Trauben und des Weines hält man sich an das kirchliche Reinheitsgebot: Messwein darf nur mit der Erlaubnis des Bischofs produziert werden und muss naturbelassen und unaufgebessert bleiben. Mit ca. 12,0% Alkohol (jahrgangsbedingte Abweichungen möglich) sind die Messweine die leichtesten Weine – sehr bekömmlich und trinkfreudig.

BESCHREIBUNG

Trocken, fruchtig und leicht mit klassischer, delikater Veltlinerwürze. In der Nase animierend, vielschichtig mit Noten von Zitrusfrüchten, am Gaumen angenehm frisch, elegant und ausdrucksvoll mit mittlerer Länge.

DATEN

Alkohol: 12,0%
Säure: 6,2 g
Restzucker: 3,0 g

EMPFEHLUNG

Diesen leichten, trinkanimierenden Veltliner empfehlen wir in den nächsten 1-2 Jahren zu trinken, bei 8 – 10°C.

Der Grüne Veltliner ist der ideale Wein zur österreichischen Küche, passt aber auch zur würzigen, fernöstlichen Küche gut dazu. Besonders empfehlen wir diesen Wein zu Vorspeisen, allerlei Gebackenem und asiatischen Gerichten. 

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MESSWEIN

The Göttweiger Messwein, or Altar wine, has been an institution in this Benedictine monastery, for centuries. Grüner Veltliner and Rosé (from Pinot Noir) are vinified as light, dry wines. From the nature-friendly cultivation of the vineyards to the care and processing of the grapes and wine, the „Reinheitsgebot”, or purity law, of the church must be obeyed. Messwein cannot be produced without the permission of the bishop, and it must be only natural and unaltered. With 12,0 % alcohol (this may vary, depending on the vintage) Messwein is the lightest wine – very easy and drinkable.

tasting notes

Dry, fruity and light with classic – though subtle – Veltliner spice. Animated in the nose; multilayered with notes of citrus fruit, red apple and rosewood. Fresh and elegant on the palate; expressive, with good length.


ANALYSIS

Alcohol: 12,0%
Acidity: 6,2 g
Residual sugar: 3,0 g

AGEING POTENTIAL

We recommend this light and lively Veltliner for drinking within the next 1-2 years.

serving TEMPERATURE

8 – 10° C

FOOD matching

Grüner Veltliner is ideal for the Austrian cuisine, and goes nicely with spicy Eastern dishes as well. We recommend this wine particularly for starters, baked foods and Asian dishes. ....


....KREMSTAL DAC, FURTH

In der Nase saftig, gelber Apfel, zart tabakige Nuancen, am Gaumen finessenreich strukturiert, grüner Apfel, mineralisch unterlegt, kompakt und gutes Reifepotential.

DATEN

Alkohol: 12,5%
Säure: 6,2 g
Restzucker: 1,7 g

EMPFEHLUNG

Normal wird dieser Wein in den ersten drei Jahren bei 9 11 ° Celsius getrunken, wird jedoch auch nach 4-6 Jahren noch an Potenzial gewinnen.

Der Grüne Veltliner ist der ideale Wein zur österreichischen Küche, passt aber auch zur würzigen, fernöstlichen Küche gut dazu. Besonders empfehlen wir diesen Wein zu Vorspeisen, allerlei Gebackenem und asiatischen Gerichten. 

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KREMSTAL DAC, FURTH

The ‘Göttweiger Berg’ – as it has been known since 1083 AD – benefits remarkably from a number of various microclimatic influences. Here, vegetation breathes the cool, soft and spicy atmosphere from the Dunkelsteiner Wood as well as the warm Pannonian air – all balanced with the natural humidity of the Danube region. There also are several geologic variants, ranging from gravel and sand, loess and loam to weathered primeval rock – all of which bring, along with the various grape varieties, a plethora of expressive nuances to the wines. This is an ideal site for Grüner Veltliner and Riesling. The Göttweiger Berg yields medium-bodied wines with an average of 12.5% vol. alcohol. They are matured in stainless steel tanks.

TASTING NOTES

Juicy yellow apple aromas and fine tobacco notes. The palate shows structure and finesse, with green apple flavours and a mineral undertone. Solid ageing potential.

ANALYSIS

Alcohol content: 12.5%
Acidity: 5.7 g
Residual sugar: 3.1 g

AGEING POTENTIAL

This wine could be enjoyed within three years of the harvest – but its expressive potential actually improves after 4–6 years.

serving TEMPERATURE

9 – 11 ° C

FOOD matching

Grüner Veltliner is ideal for Austrian cuisine, and goes nicely with spicy Eastern cuisine as well. We recommend this wine particularly for starters, baked foods and Asian dishes.

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....KREMSTAL DAC RESERVE, RIED GOTTSCHELLE, ERSTE LAGE

Mittleres Gelbgrün, Silberreflexe. Einladende gelbe Fruchtnuancen nach Apfel und etwas Mango, zart tabakig unterlegt. Saftig, gute Komplexität, reife Apfelfrucht, frisch strukturiert, mineralisch-zitroniger Nachhall, verfügt über Entwicklungspotential.

DATEN

Alkohol: 13,0%
Säure: 6,4 g
Restzucker: 4,3 g

EMPFEHLUNG

Lagerfähig mind. 10 Jahre. Genießen bei 10 – 12° Celsius

Der Grüne Veltliner ist der ideale Wein zur österreichischen Küche, passt aber auch zur würzigen, fernöstlichen Küche gut dazu. Besonders empfehlen wir diesen Wein zu Vorspeisen, allerlei Gebackenem und asiatischen Gerichten.

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KREMSTAL DAC RESERVE, RIED GOTTSCHELLE, ERSTE LAGE

The origin of the name „Gottschelle” cannot be exactly determined, but it most likely comes from the Alpine regions, where a „Goetschen“ describes the pointed protrusion of a mountain crest. (The documentary registration: 1341, „Gotschalich”, from the book of the market-town, Furth, near Göttweig, by Franz Resch, Furth 1985).
Gravel and weathered sediments form the base for huge loess formations, which are highly conducive to the development of the Veltliner. One impressive sight is the Zellergraben, a sunken road that exposes the thickness of the loess formations. The Zellergraben also underscores the meaning of the theme „loess and wine“.
The vines here are between 50 and 70 years old, and yield highly concentrated wines with great cellaring potential. The Grüner Veltliner „Gottschelle“ is a regionally typical wine with great character.
The best selection of Grüner Veltliner Gottschelle was hand-picked on 11th November 2016.

TASTING NOTES

Fruity and fresh, with notes of ripe apple, banana and honeydew melon, plus slight nuances of fresh hey. The fruity aromas continue on the palate, along with fresh acidity and the typical Veltliner white pepper snap known as “Pfefferl”. A full, round and creamy Veltliner with a long finish.

ANALYSIS

Alcohol content: 13,0%
Acidity: 6.4 g
Residual sugar: 4.3

AGEING POTENTIAL

Minimum of 10 years

serving TEMPERATURE

10 – 12° C

FOOD matching

Grüner Veltliner is ideal for the Austrian kitchen, and goes nicely with spicy Eastern Food as well. We recommend this wine particularly for starters, baked foods and Asian dishes.

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